Hoe voorkom je dat kinderen uit kwetsbare gezinnen in een kliniek of groep terecht komen? Hoe zorg je ervoor dat een tijdelijke opname altijd deel uitmaakt van een ambulant traject? Hoe werk je je samen met een gezin aan een goede balans tussen draagkracht en draaglast, in plaats van je alleen te richten op het complexe ‘probleem’ van een kind of ouder? Hoe werk je daarbij samen met andere (jeugdhulp)professionals? Hoe (ver)draag je veiligheidsrisico’s en het niet-weten? Wat zegt de wetenschap over gezinsgericht werken? En wat kun je als professional nu al anders doen in je dagelijkse werkpraktijk?

Deze vragen staan centraal tijdens het congres Alle kinderen wonen thuis?! – Gezinsgerichter werken in de jeugdhulp op 29 november 2021 in de Rijtuigenloods in Amersfoort.

Laat je inspireren door collega-professionals, ervaringsdeskundigen, wetenschappers en sprekers binnen en buiten het jeugddomein in de ochtend. En ga ‘s-middags aan de hand van thema’s en goede praktijkvoorbeelden aan de slag met uitdagende ambities. Ontmoet en leer van collega’s uit andere domeinen van de jeugdhulp uit het hele land.

Voor wie?

Kinder- en jeugdpsychiaters, psychologen, orthopedagogen, sociotherapeuten, gezinsbehandelaars, psychiatrisch verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, jeugd- en gezinswerkers, en ervaringsdeskundigen, die werken:

  • in de ambulante, open of gesloten verblijf in de jeugd-ggz, gehandicaptenzorg of jeugd- en opvoedhulp;
  • in de volwassenenpsychiatrie;
  • bij de jeugdbescherming en – reclassering, Raad voor de Kinderbescherming of Veilig Thuis;
  • bij lokale teams en huisartsenpraktijken.

En hun managers en bestuurders.

Nu al aanmelden?

Ontvang als eerste het definitieve programma en het officiële inschrijfformulier. Deelname is gratis. Accreditatie is aangevraagd.

Er is plaats voor 300 deelnemers. Bij over-inschrijving kijken we naar de volgorde van binnenkomst en de balans van deelnemers uit verschillende organisaties en sectoren. 

Het congres Alle kinderen wonen thuis?! – Gezinsgerichter werken in de jeugdhulp is een initiatief van BGZJ (de samenwerking van Jeugdzorg Nederland, de Nederlandse ggz, VGN en VOBC), StroomOP en het Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd (OZJ) met medewerking van het Trimbos-Instituut en Gemeente Amsterdam.

Samen naar steeds betere jeugdhulp. Waarbij kinderen thuis wonen en we gezinsgerichter werken. Doe je mee?