Podcast voor steeds betere jeugdhulp in gezinshuizen

In deze audiodocu neemt Meneer Steenis je mee op bezoek bij gezinshuizen. Steeds meer kinderen en jongeren die niet bij hun eigen ouder(s) op kunnen groeien, vinden een thuis in gezinshuizen, soms tijdelijk en soms langdurig. Daar leiden ze een zo normaal mogelijk leven, met gezinshuisouders die hen opvoeden en ondersteunen

Deze zesdelige podcastserie geeft een inkijkje in het dagelijkse reilen en zeilen van drie verschillende gezinshuizen. We gaan in gesprek over wat er nodig is om kinderen en jongeren steeds betere jeugdhulp te bieden in deze gezinshuizen. De kwaliteitscriteria gezinshuizen zijn hierbij leidend. Voor elk gezinshuis zijn er twee afleveringen. In de eerste aflevering nemen kinderen, jongeren en hun (gezinshuis)ouders je mee in het ‘gewone leven’ van het gezinshuis. In de tweede aflevering gaat Meneer Steenis verder in gesprek met jongeren, gezinshuisouders en met andere experts die vanuit verschillende perspectieven werken aan steeds betere jeugdhulp in gezinshuizen.  

Aflevering 1: Het gezinshuis van Priscilla en Jonathan

‘Gezinshuisouders vouwen hun leven en hun gezin om kwetsbare kinderen en hun ouders heen.’

Meneer Steenis bezoekt het gezinshuis van Jonathan en Priscilla waar zij met hun drie biologische kinderen en twee gezinshuiskinderen wonen. Hoe is het om te leven in een gezinshuis? Hoe ervaren de gezinshuiskinderen én de biologische kinderen dit? En met welke uitdagingen en ingewikkeldheden hebben de gepassioneerde gezinshuisouders Priscilla en Jonathan te maken?

Aflevering 2: Waar moet steeds betere jeugdhulp in gezinshuizen aan voldoen?

‘Een warme, veilige woonplek waar ruimte is voor waar deze kinderen vandaan komen.’

Waar moet steeds betere jeugdhulp in een gezinshuis aan voldoen? Wat vinden de kinderen zelf belangrijk? In deze tweede aflevering gaat Meneer Steenis verder in gesprek met gezinshuisouders Priscilla en Jonathan en met de kinderen uit hun gezinshuis. Ook spreekt Meneer Steenis met Katja van den Eijnden, beleidsmedewerker present 24×7, en zelf gezinshuisouder, en Hans Jagers, senior inspecteur bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, over de kwaliteitscriteria gezinshuizen in de praktijk en het toezicht daarop.

Je kunt deze podcast ook beluisteren via jouw favoriete podcast-kanaal zoals Spotify, Apple podcast en binnenkort ook op Google.

Digitale cafés

Naar aanleiding van de eerste twee afleveringen van deze podcast gaan we graag in gesprek met gezinshuisouders, professionals en managers bij jeugdhulpaanbieders, franchise-organisaties en sociale wijkteams en met beleidsadviseurs bij gemeenten. Graag nodigen we je uit voor een digitaal café op 18, 19 of 20 mei. In dit eerste café staan de bouwstenen Leefklimaat en Positie van kind en ouders centraal. Meer info en aanmelden via deze link.

Aflevering 3: Het gezinshuis van Merel en Hans

Melissa is 14 jaar oud en groeit samen met haar gezinshuisbroertje Gelani op in het Jeugdformaat-huis van gezinshuishouder Merel en haar man Hans. Zij werkt keihard om haar trauma’s te  verwerken. Mr. Steenis leert over haar trauma’s en gaat mee naar therapie. In het huis hoort hij van Melissa, gezinshuisouder Merel en haar Gezinsvoogd Eline wat ze doet om nare ervaringen uit haar jeugd een goede plek te geven.

Aflevering 4: Zo gewoon mogelijk leven met trauma’s

Gezinshuisouder Merel neemt ons mee naar het casusoverleg over Melissa en Gelani. Zij vertelt hoe zij samen met man Hans het leven om de gezinshuiskinderen heen probeert te vouwen. Samen met Harmke Bergenhenegouwen van het Nederlands Jeugdinstituut en Hans Jagers van de Inspectie Gezondheidszorg onderzoeken ze met mr. Steenis wat het van een gezinshuisouder vraagt om kinderen met trauma’s en complexe opvoedproblemen zo gewoon mogelijk op te laten groeien. 

De podcast Meneer Steenis & de Gezinshuizen wordt gemaakt door Visionair Ordinair, in opdracht van de Branches Gespecialiseerde Zorg voor de Jeugd, Present 24×7, Nederlands Jeugdinstituut, gezinshuis.com, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het OZJ en het ministerie van VWS die samen werken aan steeds betere jeugdhulp. Kijk op www.voordejeugd.nl voor meer info.