De zorg voor de jeugd kan en moet beter. Eerder, sneller en beter passende hulp bieden aan kwetsbare kinderen en gezinnen, zo thuis mogelijk, vraagt ook om goed werkende samenwerkingsverbanden tussen organisaties met verschillende expertise.

Patrick Kenis, hoogleraar Public Governance aan de universiteit van Tilburg doet onderzoek naar nieuwe organisatievormen zoals organisatienetwerken.

Volgens Kenis kunnen in onze veranderende wereld complexe problemen alleen worden aangepakt als organisaties samenwerken, individuele organisaties kunnen dit niet meer alleen. Complexe problemen vragen om maatwerkoplossingen waarbij individuele organisaties hun expertise op een unieke manier combineren en met elkaar verbinden. Individuele organisaties maken daardoor steeds vaker deel uit van organisatienetwerken. Ook in de jeugdhulp kom je deze organisatievorm steeds vaker tegen.

In onderstaande minicolleges neemt hoogleraar Patrick Kenis je mee in de eigenschappen, dilemma’s en succesfactoren van organisatienetwerken. Welke bestuurlijke dilemma’s is hij in zijn onderzoek tegengekomen? Wat leren we van organisatienetwerken die succesvol zijn? Wat vergt participatie in een organisatienetwerk van een bestuurder? Waarom is de WHY zo belangrijk? Wat kan de rol van een raad van toezicht zijn? En welke tips heeft Patrick Kenis voor bestuurders die in organisatienetwerken participeren?

Deze video’s zijn gemaakt als inspiratie voor de bijeenkomsten ‘Samen leren over bestuurlijke dilemma’s bij samenwerking in de jeugdhulp’ voor bestuurders in de jeugdhulp.

Lees hier het artikel dat Patrick Kenis schreef naar aanleiding van de bestuurlijke bijeenkomsten najaar 2021.