In deze nieuwe StroomOP de podcast-serie zoeken we uit hoe de hulp aan kinderen, jongeren en hun ouders beter kan. Wat is er voor nodig om hun leefwereld centraal te stellen en aan te sluiten op hun behoeften? Hoe kunnen we ondersteuning en zorg zó organiseren dat zorgprofessionals geen hokjeshulp geven, maar samenwerken? Hoe krijgen we het voor elkaar dat jongeren en hun ouders niet verdwaald raken in een doolhof van instanties en professionals, maar gemakkelijk de hulp vinden die ze willen? In zes afleveringen zullen twaalf bevlogen jeugdhulpverleners vertellen hoe de hulp eerder, beter, passender en liefdevoller kan. Hoe we stroomopwaarts kunnen werken. De podcast wordt gepresenteerd door Malou van Hintum (wetenschapsjournalist).

Deze serie is een vervolg op de reeks afleveringen van vorig jaar, die je nog steeds kunt beluisteren op de site van de BGZJ.

Gezinsgericht en integraal werken in de jeugdhulp; Het hele gezin is cliënt.

Gezinsgericht en integraal werken betekent: het hele gezin is cliënt, en alle bij een gezin betrokken hulpverleners maken samen de analyse en vormen samen één team. Daardoor zijn de lijnen kort, is er een gedeelde analyse, zijn er gedeelde prioriteiten en is er een gezamenlijk doel. Daarbij gaat het er niet om  alle afzonderlijke problemen van ouders en kinderen op te lossen, maar met elkaar – hulpverleners, ouders en kinderen samen – te onderzoeken wat het gezin nodig heeft om te herstellen en zelf weer het heft in handen te nemen. Wat is ‘goed genoeg’? Hoe kunnen hulpverleners met hun eigen identiteit, taal en competenties daaraan bijdragen? Waar schuurt het, wat levert synergie op? Ingewikkeld? Best wel. Maar heel erg de moeite waard, blijkt uit het gesprek tussen Sarah en Frederieke.

Frederieke Koop is klinisch psycholoog en psychotherapeut bij Levvel, een voorbeeld van integrale jeugdhulp door fusie tussen de jeugd-GGZ, jeugdhulpverlening en LVB en in samenwerking met de volwassen-GGZ in Samen voor Complexe Gezinnen. Sarah Soenen is klinisch psycholoog bij Youz en projectdirecteur van Beter Thuis.

Luister hier naar podcast nr 1: Professionele nabijheid