Voor gelijke onderwijskansen moeten onderwijs en zorg de handen ineen slaan.

Voor de onderwijskansen van kinderen mag het niet uitmaken of ze regulier of speciaal onderwijs volgen, vindt Martijn Zaal, regiodirecteur bij iHUB, een organisatie die onderwijs en zorg integreert. En hulpverleners moeten begrijpen dat goed onderwijs belangrijk bijdraagt aan mentale veiligheid. Want wat je aandacht geeft, groeit: zorgproblemen, of onderwijskansen. Ook is het belangrijk om ouders bij onderwijs en behandeling te betrekken, zegt Chantal Andres, orthopedagoog-generalist bij Ambiq. Zoals het onderwijszorgarrangement STA – School, Thuis, Ambiq – doet. Want moeilijk lerende kinderen hebben vaak ook een moeilijke thuissituatie. Kinderen goed helpen op school betekent daarom ook: hun ouders ondersteunen.

In StroomOP, de podcast voor steeds betere jeugdhulp, gaan we op zoek naar hoe we kinderen met complexe problemen de juiste steun en begeleiding kunnen geven, waardoor ze stevig in het leven kunnen staan. Ook willen we leren wat ervoor nodig is om complexe problemen zo veel mogelijk vóór te blijven. In acht afleveringen vertellen bevlogen jeugdhulpverleners hoe volgens hen de jeugdhulp beter kan. Vandaag beter dan gisteren, en morgen beter dan vandaag. De podcast wordt gepresenteerd door wetenschapsjournalist Malou van Hintum.


In deze achtste podcast spreekt Malou van Hintum met Martijn Zaal, regiodirecteur bij iHub en met orthopedagoog-generalist Chantal Andres van Ambiq.

Je kunt deze podcast ook beluisteren via jouw favoriete podcast-kanaal zoals SpotifyApple Podcast en Google.

StroomOP Podcast voor steeds betere jeugdhulp, wordt gemaakt door StroomOP samen met BGZJ (Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd) in aanloop naar de StroomOPloop op 10 december a.s., het hybride congres voor jeugdhulpprofessionals die verder willen kijken en dieper willen graven om de jeugdhulp te verbeteren.

Meld je hier aan voor StroomOPloop voor jeugdhulpprofessionals.

Luister hier naar podcast nr.1. Hoe minder JeugdzorgPlus, hoe beter.

Luister hier naar podcast nr.2. Voor veilig opgroeien bestaat geen recept.

Luister hier naar podcast nr. 3. Hulp op maat geef je samen.

Luister hier naar podcast nr. 4. Vroegsignalering en vroeghulp kunnen ontwikkelingsproblemen voorkomen.

Luister hier naar podcast nr. 5. Elk kind verdient een thuis.

Luister hier naar podcast nr. 6. Kinderen en ouders behandel je samen.

Luister hier naar podcast nr. 7. Elk perspectief en alle kennis telt.