Vergeet de ervaringsdeskundigen en de kinderen niet

Hulpverleners zijn niet alwetend als het om hulpverlenen gaat, ook al hebben ze ervoor doorgeleerd. Ervaringen van mensen zijn net zo goed bronnen van kennis, zegt Mohini Awadhpersad (ggz-agoog en ervaringsprofessional). Het is daarnaast belangrijk om ieders perspectief mee te nemen. Oók het perspectief van kinderen en jongeren, benadrukt Xavier Moonen (bijzonder hoogleraar gespecialiseerd in participatie en inclusie). Want zij worden nog te vaak overgeslagen.

In StroomOP, de podcast voor steeds betere jeugdhulp, gaan we op zoek naar hoe we kinderen met complexe problemen de juiste steun en begeleiding kunnen geven, waardoor ze stevig in het leven kunnen staan. Ook willen we leren wat ervoor nodig is om complexe problemen zo veel mogelijk vóór te blijven. In acht afleveringen vertellen bevlogen jeugdhulpverleners hoe volgens hen de jeugdhulp beter kan. Vandaag beter dan gisteren, en morgen beter dan vandaag. De podcast wordt gepresenteerd door wetenschapsjournalist Malou van Hintum.

In deze podcast spreekt Malou van Hintum met ggz-agoog en ervaringsprofessional Mohini Awadhpersad, oprichter van BePositive en ambassadeur van o.a. ExpEx, en Xavier Moonen, bijzonder hoogleraar kennisontwikkeling LVB aan de Universiteit van Amsterdam, bijzonder lector inclusie van mensen met verstandelijke beperkingen aan de Zuyd Hogeschool Heerlen en beleidsadviseur bij Koraal Sittard.

Je kunt deze podcast ook beluisteren via jouw favoriete podcast-kanaal zoals SpotifyApple Podcast en Google.

StroomOP Podcast voor steeds betere jeugdhulp, wordt gemaakt door StroomOP samen met BGZJ (Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd) in aanloop naar de StroomOPloop op 10 december a.s., het hybride congres voor jeugdhulpprofessionals die verder willen kijken en dieper willen graven om de jeugdhulp te verbeteren.

Meld je hier aan voor StroomOPloop voor jeugdhulpprofessionals

Luister hier naar podcast nr.1. Hoe minder JeugdzorgPlus, hoe beter

Luister hier naar podcast nr.2. Voor veilig opgroeien bestaat geen recept

Luister hier naar podcast nr. 3. Hulp op maat geef je samen

Luister hier naar podcast nr. 4. Vroegsignalering en vroeghulp kunnen ontwikkelingsproblemen voorkomen

Luister hier naar podcast nr. 5. Elk kind verdient een thuis

Luister hier naar podcast nr. 6. Kinderen en ouders behandel je samen

Meer informatie?

Bekijk ook het StroomOP-project ‘Jongeren als stakeholder in de jeugdhulp’