Geef tijdig ondersteuning zonder op voorhand te medicaliseren.

Hulpverleners moeten het niet pluis-gevoel van ouders serieus nemen, en zich bij alarmsignalen niet beperken tot watchful waiting. Tegelijk is het ook onverstandig om problemen op voorhand te medicaliseren. Dat zeggen Iris Servatius (Karakter, Nijmegen) en Anne-Riet van Haaren (regionaal ambassadeur Integrale Vroeghulp). Effectieve vroegsignalering vereist samenwerking tussen alle voor jonge kinderen relevante specialisten. Zo worden oorzaken van gedragsproblemen helder en is hulp op maat mogelijk.

In StroomOP, de podcast voor steeds betere jeugdhulp, gaan we op zoek naar hoe we kinderen met complexe problemen de juiste steun en begeleiding kunnen geven, waardoor ze stevig in het leven kunnen staan. Ook willen we leren wat ervoor nodig is om complexe problemen zo veel mogelijk vóór te blijven. In acht afleveringen vertellen bevlogen jeugdhulpverleners hoe volgens hen de jeugdhulp beter kan. Vandaag beter dan gisteren, en morgen beter dan vandaag. De podcast wordt gepresenteerd door wetenschapsjournalist Malou van Hintum.

In deze podcast spreekt Malou van Hintum met Iris Servatius-Oosterling, GZ-psycholoog en wetenschappelijk onderzoeker bij Karakter en Anne-Riet van Haaren, regionaal ambassadeur Integrale Vroeghulp voor Brabant en Limburg.

Je kunt deze podcast ook beluisteren via jouw favoriete podcast-kanaal zoals Spotify, Apple Podcast en Google.

Meld je hier aan voor StroomOPloop voor jeugdhulpprofessionals

Luister hier naar podcast nr.1. Hoe minder JeugdzorgPlus, hoe beter

Luister hier naar podcast nr.2. Voor veilig opgroeien bestaat geen recept

Luister hier naar podcast nr. 3. Hulp op maat geef je samen

Meer informatie?

Bekijk ook het StroomOP-project ‘Mindspace: ruimte voor stress bij complexe problematiek’